Blogs
5 gode grunde til at pelsdyr aldrig skal flås levende

5 gode grunde til at pelsdyr aldrig skal flås levende
Wednesday 05, 2016

En af de mest absurde og næsten fornærmende løgne, der er opdigtet og spredt af diverse dyreaktivister er, at dyrene bliver flået levende for at få pelsen. 

Begyndelsen for denne grusomme løgn, starter 50 år tilbage, hvor de første protester i mod sæljagt startede, og disse beskyldninger kom. Det skal hurtigt manes til jorden, da beskyldningerne intet belæg havde – Hvis du læser med, så vil vi komme ind på det senere.

Ovenstående myte blev for omkring ti år siden genoplivet, men denne gang om asiatiske vaskebjørne. Myten er genoplivet af aktivister, og disse aktivister er gennem årene bliver mere og mere ekstreme. Det grunder i, at aktivisterne hævder, (og nogle endda er overbevist) om at både kaniner, mink, og andre dyr bliver behandlet grusomt, herunder at blive flået levende for deres pels.

sæler


Genesis af en løgn: En canadisk sæljæger blev i 1964 betalt for at stikke en levende grønlandsk sæl med en kniv af et filmhold. Dette var med til at myten om, at dyr bliver flået levende bragt til live. Foto: Visit Greenland. 

Vi forsøger dagligt af få danskerne til, at få den reelle sandhed om pelsindustrien. Derfor synes vi, at vi skal gøre noget helt klart, og det er at dyr ikke er flået levende for deres pels! Nedenfor kan du læse nogle af grunden til at det er ganske enkelt er latterligt.


 1. Det ville være helt inhumant

På trods af, at aktivisterne vil have os til at tro det modsatte, så er pelsfarmere stolte af deres arbejde. De behandler dyrene med respekt, og tager sig rigtig godt af dyrene. Det er jo trods alt deres levebrød, og for at underbygge dette argument, så har forskning vist at jo bedre dyrene har det, desto bedre bliver kvaliteten af pelsen. Dette indebærer den rigtige næring og pleje. Størstedelen af de danske pelsfarmere arbejder hver evig eneste dag hårdt på at passe på deres dyr, og dette er endnu et godt argument for at de næppe ønsker at de skal lide. Derfor er det ganske enkelt meget fornærmende at beskylde farmerne for at behandle deres dyr grusomt. Det er blot en udvidende påstand, da de aldrig ville flå pelsen af et levende dyr. 

 2. Det ville være farligt for farmeren

Hvis almindelig medfølelse og respekt for dyr ikke var nok, til at sikre dyrene ikke bliver flået levende, så ville det i allerhøjeste grad være i farmens interesse. Det er farligt da dyrene kan gøre skade på farmeren, og da et dyr reagerer per instinkt, så det kan resultere i bide, eller krasse mærker. Det kan desuden være stor risiko for overførsel for af sygdomme og andre infektioner, der kan være meget farligt for farmeren. Det giver ingen mening, hvorfor en farmer skulle udsætte sig selv for disse risici – så her er svaret selvfølgelig, at det gør de heller ikke. Ross Hinter, der er ekspert og underviser omkring vildmarken viser her en ulve pels. Han behøver ikke at forklare, hvorfor flåning af en levende ulv er en rigtig dårlig idé.

Ross Hinter med en rævepels

3. Det ville tage længere tid og være ineffektivt

Ovenfor kom vi blandt andet ind på farerne ved at flå et dyr levende, og vi håber også at man som skeptiker kan sætte dig ind i det, da det basalt er sund fornuft. Lad os forestille os, at vi ser bort fra den sunde fornuft, og lad os så tage et øjeblik til at overveje, hvor svært det ville være. Pelslandbrug er en forretning, og lige som i de fleste virksomheder, er det vigtigt at være effektiv. Det er klart for enhver, at det er langt hurtigere at tage pelsen fra et dyr, efter at det er blevet aflivet. Endvidere skal det fastslås at når man pelser en mink eller andet pels dyr skal det gøre med en enorm præcision og omhyggelighed, netop for at undgå skader, der ville sænke værdien af ​​pelsen.

Så vi spørger endnu en gang, hvorfor i alverden skulle man flå et levende dyr? Det gavner ikke just ens forretning!

4. Det ville ødelægge pelsen

Det aktivisterne ikke forstår når de kommer med beskyldninger omkring pelsfarmere, at de kun ”afliver dyr for profittens skyld”, så er det i bund og grund altid farmens interesse at kvaliteten er i toppen, så de får mest mulig for pelsen. Derfor giver det ikke mening at flå dyrene levende.

Det moderne marked er meget konkurrencedygtigt, specielt internationalt, og derfor er der en lang række faktorer, der spiller ind i forbindelse med værdifastsættelse. Det er blandt andet skindet størrelse, farve, skader og kvalitet. Hvis man flår dyrene levende risikerer man, at der kommer blod og andre skader på skindet. Dette er endnu en god grund til, at man ikke flår dy levende.

På en minkfarm kræves der et stor fokus på pleje i løbet af minkenes liv, og lige såvel dygtighed under pelsningsprocessen. Bortset fra at være inhumant, farligt, tidskrævende og ulovligt er pelsning af mink, mens de er i live ødelægge deres pels. Foto: Sandheden om Fur.

3 mink

 5. Det er ulovligt

I blandt andet Nordamerika, Europa og ikke mindst Danmark er det ulovligt at forårsage unødig lidelse til et dyr. Derfor er det at flå et dyr levende ikke kun umoralsk og inhumant, men det er helt afgjort ulovligt. Endnu et glimrende argument til ikke at flå dyr levende for deres pels. 

Men hvad med filmen, der siger det modsatte

De aktivister, der forsat forsøger at få pelsindustrien til at se dårlig ud, benytter ofte en rædselsvækkende film. Det er optaget i en landsby et sted i Kina som "bevis" på, at alle dyr flås levende i pelsindustrien. Da denne film første gang blev vist i 2005, tog embedsmænd fra pelsindustrien kontaktet til denne europæiske dyrebeskyttelses aktivistgruppe, mon havde udgivet den. For at de kunne starte en undersøgelse, bad de om en komplet, uredigeret version af filmen, samt oplysninger om hvor og hvornår den blev filmet, så en ordentlig undersøgelse kunne gennemføres. Desværre forløb det sig ikke som forventet, specielt på grund af, at aktivisterne nægtede at give disse oplysninger. Det virker en smule suspekt, og en anelses som at de havde noget, som de ikke ville have frem i dagens lys.

Løgnen genoplivet: I 2005 frigav en dyreaktivistgruppe en film, hvor en asiatisk vaskebjørn bliver flået levende i Kina. Det oprindelige og uredigerede optagelser er aldrig blevet offentliggjort. På baggrund af dette, menes filmen at have været iscenesat af aktivistgruppen. Foto: 663highland. 

to vaskebjørne

Hvis dyrevelfærd var virkelig deres mål, skulle man så ikke tro, ​​at de ønsker en fuldstændig undersøgelse? Og hvis det virkelig var almindelig praksis, hvorfor har der aldrig været en anden film, der viser denne form for grusomhed? (Selv PETA indrømmer nu at dyr, der bliver flået levende live, ikke er almindelig praksis, men de insisterer stadig på, at det sker på pelsfarme, fordi medarbejderne har for travlt. Faktisk aflives mink og andre opdrættede pelsdyr normalt lagt ud på toppen af ​​deres bur, så kroppen og pelsen kan køles ned før pelsningen, ellers kan pelsen blive beskadiget eller falde ud efter garvning).

Kombineret med de faktiske forhold, der er blevet skitseret ovenfor, er den eneste rimelige konklusion, at de grusomme handlinger, der er vist i denne film blevet iscenesat for kameraets skyld. Det ville være en syg ting at gøre, men det ville ikke være første gang.

Filmen, der lancerede de første anti-sæljagt kampagner, i 1964, viste en levende sæl, der bliver stukket med en kniv - "flået levende", kom det fra aktivisterne! Men et par år senere kom jægeren, Gustave Poirier, frem med en foruroligende udtalelse. Det viste sig nemlig, at under ed tilstod han til en canadisk parlamentarisk undersøgelsesudvalg at han var blevet betalt af et filmhold til at stikke den levende sæl med en kniv. Gustave Poirier fortæller, at det ville han ellers aldrig have gjort.
[Læs mere om dette, i Alan Herscovicis bog, Second Nature: The Animal-Rights Kontrovers (CBC 1985, General Publishing, 1991), s 76.] 

Moralen af ​​historien? Uanset hvordan man ser på det, selv fra perspektivet af egeninteresse og "grådighed", det er latterligt at påstå, at dyrene er flået levende. Nu ved du det. Og det gør vores aktivist venner forhåbentligt også – hvis du ville slå øjnene op for virkeligheden.

Comments (0)

Leave a Comment