Blogs
Ægte pels eller plastikpels og hvad er mest bæredygtigt ?

Ægte pels eller plastikpels og hvad er mest bæredygtigt ?
Wednesday 25, 2017

Flere og flere spørger ind til vores produkter i en bæredygtig sammenhæng og i en sammenligning med falsk pels. I denne sammenhæng og sammenligning kan mange godt have en forkert opfattelse af bæredygtighedsbegrebet.

Som den ældste og vel nok den eneste beklædningsgenstand i verden, kan pels på lige fod med religion og politik skabe store holdningsmæssige diskussioner folk imellem. Et holdningsspørgsmål hvor respekt for hinandens synspunkter bør vægte højest og hvor man ikke bør tro at det gælder om at omvende hinanden. Dog har diskussionen omkring pels tit været præget af usande fakta, samt ideologiske forestillinger, som med alt muligt andet, kan præge og fordreje en diskussion, samt fjerne fokus fra virkeligheden.

Gucci vs. bæredygtighed

For nyligt meddelte det italienske modehus Gucci, at de som led i en bæredygtig omstilling, ikke længere ville benytte ægte pels i deres kollektioner, men derimod gå over til plastikpels. En udmelding, som har vakt stor undren hos mange, specielt i pelsbranchen, da denne omstilling på ingen måde kan kaldes bæredygtig.

Hvori fremkommer det bæredygtige i pels?

Pelsprodukter har til forskel fra modebranchens ’fast fashion’ produkter, en lang levetid. Minkjakken f.eks. har en gennemsnitlig levetid på op imod 40 år. Herefter kan den omsyes, så et gammelt snit gøres nutidigt eller den kan gives videre i arv. Ønsker man helt at skille sig af med sin pels kan man grave den ned i haven, hvor pelsen blot vil blive biologisk nedbrudt af naturen. Pels er ’slow fashion’ og et ægte cirkulært naturprodukt.

Et andet tegn på at pels er cirkulært og bæredygtigt er den produktion, som går forud for pelsen. Her bruges afskær og rester fra vores fødevareproduktion som foder. Herefter går intet fra dyret til spilde. Krop og fedt bliver brugt til gødning og biodiesel og pelsen bruges som overtøj, der år efter år vil give varme, ynde og glæde til ejeren.

Den ideologiske forestilling om, at dyr og mennesker er ligeværdige væsener, og at mennesker ikke må bruge dyr til noget som helst, er i bund og grund ikke en diskussion for eller imod pels, men en diskussion om en langt bredere ideologi. Uden dyr var menneskeheden stadig et sted i stenalderen, fordi mennesker og dyr er gensidigt afhængige af hinanden. Det er vigtigt at understrege at vi har en forpligtelse til at sikre en høj dyrevelfærd og behandle dyr i vores varetægt ordentligt.

Welfur & Dyrevelfærd

Pelsbranchen er baseret på god dyrevelfærd. God dyrevelfærd er lig med høj pelskvalitet. Det er det, der har gjort Danmark til verdens førende producent af pelsdyrskind. Noget vi bør være stolte af. Der kan som i alle andre brancher være enkelte brodne kar, der ikke er repræsentative for den generelle branche. I disse år udruller pelsbranchen det mest ambitiøse certificerings- og dyrevelfærdsprogram til dato. Det har til formål at sikre en høj og ensartet kvalitet og dyrevelfærd i hele EU og give forbrugeren en blåstempling som kan skabe tryghed og sikkerhed for produktet.

Så hvis vi skal gå tilbage til sammenhængen og sammenligningen med den petrokemiske plastikpels. Så fremstilles den af kemikalier i en forurenende produktion uden nogen former for bæredygtigt perspektiv. Ægte pels vil derfor altid uden sammenligning stå som et fyrtårn overfor modebranchens overproduktion og ekstreme ressourceforbrug, forhåbentligt til inspiration for en fremtidig bæredygtig omstilling. 

Comments (0)

Leave a Comment