Blogs
Er minkavl etisk korrekt?

Er minkavl etisk korrekt?
Tuesday 02, 2016

Alle har draget fordel af dyr som en ressource siden mennesket udviklede sig til seperat art. Dog har vores måde at bruge dyrene på ændret sig, alt efter hvilken tidsalder det var. Før den industrielle revolution havde dyr en rolle som arbejdsdyr. Nu er dyr meget vigtigere for madindustrien, da verdensbefolkningen har steget de sidste mange år. Dyr har altid været på vores madtrekant, og brugen af pels som en beklædningsgenstand har altid været vejen for os mennesker, når det kommer til at holde varmen. I dag kan man argumentere at pels er et udnødvendigt luksus produkt, da der er mange alternativer for forbrugeren, som han eller hun kan holde sig varm med. Dette er dog ikke et gyldigt argument . Så længe at vi mennesker bruger dyr i diverse kontekster, pels er ikke anderledes i.f.t. en god bøf eller uld. Dyrenes Etik Komité under Justits Ministeriet skriver flg. om lige netop dette:

"Hvis du opfatter pels som en råvare på samme niveau som andre varer, som vi får fra dyr, bliver det utrolig svært at afskille det som et speciel luksus produkt. I vores nuværende samfund, omgiver vi os med produkter, der ikke er nødvendig for os, og definitionen af, hvornår noget er en luksus vare, kan derfor ligne et tilfælde. Det er svært at argumentere for, hvorfor pels er en større luksus end kød, når vi har alternativer for begge. Hvis du vælger at diskutere de miljøorienterede overvejelser kan pels virke mindre luksuriøs end kød. Man kan argumentere for at pels er mere miljøvenlig end produktionen af syntetiske materialer. Kød produktionen belaster også miljø markant mere og energibrugeffektiviteten er en del ringere end produktionen af planter.


Hvis overvejet etisk er det ikke fair at stemple pels som en unødvendig luksus, så længe at vi ikke ser ligeså på kødindustrien. Det samme går for alle dyr, nemlig at de bliver behandlet ordentlig og med respekt fra fødsel til døden. Dansk minkavl bliver reguleret af både dansk lovgivning samt Europærisk lovgivning. De danske bestemmelser er lavet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse.

Comments (1)

published

Daniel
30 Aug 09:42

Jeg har tidligere haft en negativ holdning, men nu har jeg læst rigtig meget omkring emnet, og jo mere jeg læser desto mindre bliver min negative holdning til det. Jeg må nok indrømme, at jeg førhen har været en smule uoplyst på emnet, og det har nok præget min negative holdning.

Leave a Comment