Blogs
Fra farm til auktionshus

Fra farm til auktionshus
Thursday 29, 2016

Minkavl har en helt bestemt årlig rytme, som er bestemt af dagenes længde. Når dagene begynder at blive længere i januar og februar, begynder tæverne at komme i løbetid.

Når dagene bliver kortere, bliver pelsen på minkene tykkere, dermed kommer minkens vinter pels på. Da kan pelsningen begynde. 

Vinter - En ny sæson står i vente.

Mink farmen forbereder minkene på mink farmen til en ny sæson i vinter månederne. Efter sidste års pelsning er der kun avldyr tilbage. Langt over halvdelen af alle bur står tomme. Avleren tømmer rederne for hø og renser hallene.

Forår - Nye hvalpe ankommer.

Avleren begynder at avle minkene i marts. Avlen tager cirka 2 uger. At minkene er i løbetid betyder, at de ønsker at avle. Stik i mod andre husdyr, er det forskelligt, hvor længe minkene er gravide. Det kan tage alt mellem 40 og 70 dage. Forstrets udvikling starter, når ægget klister til livmoderen, det tager cirka et månede fødsels.

De første hvalpe er født i slutningen af april, mens de sidste hvalpe er født i starten af maj. Hun-minkene føder ca. 4-7 hvalpe, som kun vejer 10 gram, når de kommer ud. De lever af moderens mælk i starten, dog lærer de at spise fra fadet, når de fylder 4 uger. De starter også at drikke fra dunken her.

Sommer - Hvalpene skal nu stå på egen fod.

6000 mennesker arbejder med mink avl i Danmark. Ca. omkring d. 1. juli , når hvalpene fylder 8 uger, skal de nu væk fra deres mor, de bliver sat sammen med deres egen mink partner. I slutningen af september, er deres kroppe færdig udviklet.

Efteråret - Pelsningen af minkene. 

Under efteråret udvikler minkene deres vinter pels. Det er nu, at avleren vælger næste års avlsmink. Størrelse, adfærd, helbred og pelsen kvalitet bestemmer, hvilke mink, der bliver valgt. Efteråret er minkfarmerens "høst sæson". De er nu, at man kan se dette års arbejdes udfald. De mink, der ikke blev valgt som alvsdyr, bliver aflivet og pelset. Pelsningen foregår i november og decemer. Pelsene bliver sendt til Kopenhagen Fur, og der bliver de sat op for auktion i næste års auktioner.

Hvad sker under pelsningen?

I slutningen af oktober vælger mink farmeren hans avlsdyr. De mink, som ikke blev valg, bliver pelset. Det er enten farmeren, der pelser ham selv, ellers sender han den til en lokal pelsningen facilitet.

● Mink bliver aflivet på farmen. Dette sker ved at putte mink ind i boks fyldt med kuldioxide(CO2) eller kulmonoxide(CO).

● En efter en lader farmeren minkene ind i det enten CO eller CO2 fyldte bokse. Når de indånder gasene, falder de i søvn. De bliver bevidstløse indenfor 20 sekunder, og de dør efter 45 sekunder.

● Efter minkene bliver aflivet, puttes de på køl i et døgn.

● De døde mink bliver ny pelset. Pelsen bliver taget af af en maskine. Pelsene rulles nu i savsmuld for at komme af med fedt. 

"Kopenhagen Fur er et auktionshus, hvilket betyder, at de sælger produkter for andre. Kopenhagen Fur sælger pelse for pels farmere"

 Vidste du at ..alt fra minken bliver brugt?

Pelsene bliver solgt på auktionen. Kroppen fra minken bliver brugt til at lave biogas, gødning og benzin.

● Når fedtet er kommet af pelsen, bliver pelsen garvet og tørret. Garningen sker på et bræt, lidt ligesom et strygebræt. Lang, smal og fydt med huller. Når pelsen sættes på maskinen, pustes luft igennem hullerne for at tørre pelsen.

● Efter pelsene er tørret bliver de pakket og sendt til Kopenhagen Fur. Bliver de sat til salg næste år. De bliver opbevaret hos Kopenhagen Fur indtil salg.

Comments (0)

Leave a Comment