Blogs
Kunstig pels vs. ægte pels

Kunstig pels vs. ægte pels
Friday 26, 2016

Mit navn er Julie, og jeg er som sagt praktikant hos Furbazaar. Så gik der endnu en uge, og jeg har igen oplevet en helt masse. I weekenden tog jeg til et arrangement alene. Dette gjorde jeg for at møde nogle nye mennesker samt for at lære byen lidt bedre at kende.

Jeg mødte en masse forskellige og spændende personligheder og ikke mindst en nogle anderledes kulture end i Frankrig. Specielt en af de person, jeg mødte, tog det meste af min aftens opmærksomhed. Det var en ung fyr, der spurgte ind til, hvad jeg lavede i Danmark og var rigtig venlig. Jeg fortalte ham, at jeg var i praktik hos et firma, der specialiserer sig i at sælge skind og pels på nettet. Da jeg fortalte ham det, var det som om, at hans adfærd og mening ændrede sig markant. Han var enorm modstander af pelsbranchen, og han begyndte at argumentere voldsomt for, at pelsindustrien var forfærdelig på mange måder, og at det aldrig burde kunne eksistere.

Først blev jeg en smule overrasket over hans reaktion, men jeg bevarede roen, og jeg vidste med sikkerhed, at jeg havde nogle modsvarende argumenter, der var endnu bedre, end hvad han kom med. Jeg kom med en lang række argumenter, og det var som om, at han med tiden begyndte at kunne sætte sig ind i, hvad den danske pelsbranche egentlig står for, og hvilket arbejde der bliver gjort for at sikre dyrenes velfærd og levestandard. 

Mellem mine argumenter havde han rigtig mange spørgsmål, og jeg er ret overbevist om, at han ind i mellem var overrasket over mine svar, der til slut af diskussionen overbeviste ham om, at den holdning han kom med, ikke helt var den reelle version. Han måtte endda indrømme, at hans holdning til dels var ændret. Jeg er rigtig stort over, at jeg fik videregivet den information og det indblik, som de seneste uger hos Furbazaar har givet mig, videre til en, der var så stor modstander af pelsbranchen. Det er for mig et bevis på, at hvis jeg kunne overbevise ham, så er det forhåbentligt blot et spørgsmål om tid, før resten af de mange kritikkere slår øjnene op for virkeligheden. Vi lever trods alt i et civiliseret land, hvor der er regler og love, og hvor dyrene bliver behandlet bedre end noget andet sted. Det er desuden også en af årsagerne til, at danske minkavlere år efter år leverer den allerhøjeste kvalitet på verdensplan.

Da jeg var yngre, var jeg stor fan af kunstig pels, men det var blot indtil, jeg opdagede, hvordan det egentligt bliver produceret, og hvilke ressourcer det egentligt kræver at fremstille disse syntetiske efterligninger. Vi hører gang på gang, at vores smukke planet er truet og hver dag udsættes for en masse forfærdelige ting, blandt andet en masse kemikalier. Kemikalier er ”hovedingrediensen”, når store og forurenende fabrikker fremstiller plastik materialer, som kunstige pelsjakker bliver lavet af. Man burde forbyde fremstilling af kunstig pels, da det er foruroligende skadende for jorden. 

Rigtig og ægte pels bruger ikke truede arter til fremstillingen, hvor der i processen i at fremstille det kunstige pels kommer fra råolie, der i øvrigt er en af de mest truede ressourcer, som hver dag bliver reduceret fra jordens ressource depoter. Når man vælger at fremmestille et materiale, blot fordi man vil efterligne et naturligt produkt, samtidigt med at man vil have det endnu billigere, så sætter man de næste generationers fremtid på spil.

Som jeg skrev tidligere, så er jeg overbevist om, at hvis jeg kunne ændre fyren fra weekendens arrangements holdning, så kan jeg overbevise rigtig mange. For mig er det blot blevet en dagligdags udfordring. Ovenstående udtalelser er skrevet med den overbevisning, at ”overdrivelse fremmer forståelsen”. Men bare for at underbygge nogle af de ting, der bliver skrevet, så har jeg fundet frem til nogle unægteligt gode argumenter.

Ægte pels

 • Ægte pels er en naturlig, bæredygtig, vedvarende ressource.
 • Pels er en del af naturen, og pelsindustrien er en fremragende ressource baseret på bæredygtig anvendelse. Som det er med fashion og mode, så er det en ting, der ustandseligt ændrer sig, og det stiller store krav til materialerne. Derfor er det endnu et godt argument for, at man anvender ægte pels, da man kan fremstille uendeligt mange forskellige ting ud af det. Det er let at arbejde med. og kvaliteten er usammenlignelig. Det vil aldrig være gammeldags, og det kan forblive funktionelt og smukt i rigtig mange år. Pelsindustrien har en gennemsigtighed, man ikke ser andre steder i tekstilindustrien. Det er på højde med andre naturlige produkter, vi bruger. Så som salt, vand, savsmuld, majsstivelse, lanolin og andre naturlige ingredienser. De har alle tilfældes, at de kun bruger produkter, der er med til at bevare sin kvalitet. 

 • Et naturprodukt som pels er desuden heller ikke svært for naturen at nedbryde. Det tager i omegnen af 6 måneder til et år at nedbryde.
 • Gammelt pelsskind kan endda komposteres i haven. Garvningen, som alle pelse og skind gennemgår, idet skindet/pelsen bliver rengjort, hjælper med til at bevare skindene i mange år. Efter mange års brug vil skindet eller pelsen nedbrydes og vende tilbage til jorden biologisk, netop fordi det er et naturligt produkt. 

 • Der er inden for pelsindustrien de seneste år gjort enorme fremskridt. Blandt andet er der kommet nye regler, og miljøkontrollen er blevet bedre, samt dyrevelfærd er markant opprioriteret. 
 • Pelsindustrien udarbejdede i 1985 retningslinjer for pels dyrevelfærd. Dansk og international forskning dannede i 1999 grundlag for et europæisk regelsæt, der skulle være med til at beskytte pelsdyr. Fra 2007 blev der indarbejdet nye danske forskningsresultater heri, så beskyttelsen af pelsdyr er blevet skærpet i Danmark. Et samarbejde mellem Kopenhagen Fur og Dansk Selskab for forebyggelse af dyremishandling er endt ud i nye regler for mink velfærd.

  Det betyder samtidigt, at de danske regler er strengere end de europæiske.

  Minkfarmere i Danmark har gjort store fremskridt, hvad angår dyrevelfærd: Det indebærer årlige lovmæssige besøg og en rutinemæssig inspektion for at identificere eventuelle sundheds- eller velfærdsområdet på farmen.

  En fødevareregion laver regelmæssige inspektioner på de danske minkfarme, så minkenes velfærd kan bevares.

  Desuden forskes der på Københavns Universitet og Aarhus Universitet i mink velfærd. Dette projekt går under navnet ”Welfare Quality PROJEKT”:

  Det er med til at give farmene den nødvendige viden og information omkring dyrevelfærd. Minkfarmerne bliver certificerer i dyrevelfærd, og der gives den enkelte minkfarmer et værktøj, der er med til at kortlægge og rette eventuelle velfærdsproblemer samt kortlægge og planlægge driftsmetoder ifølge dyrevelfærd status.

  Kopenhagen Fur, der er verdens største pelsauktion, giver et certifikat, der fortæller, hvilken gård det enkle dyr kommer fra. Dette bliver kontrolleret og er lovbestemt.

  Pelsindustrien arbejder oveni købet med de nogle aktivister for at undgå brodne kar i branchen - netop fordi det er i alles interesse at hvert dyr behandles med respekt. Hvis der er en pels, der ikke er i overensstemmelse med de pågældende regler, så bliver de ikke taget med i auktionerne.

 • Intet går til spilde
 • 100 % af dyrene er beregnet til et bæredygtigt formål. Man bruger animalske produkter hver dag, for eksempel kød, kosmetik, biodiesel og beklædning. 

  Kunstigt pels 

 • Kunstigt pels er fremstillet af råolie, hvor materialer som petrokemikalier, nylon og polyester er de mest kendte. For at kunne lavet kunstigt pels er man nødt til at anvende forskellige kemikalier, blot for at frembringe det æstetiske aspekt. For blot at tage et af materialerne, der bliver brugt, har vi polyester, der er en såkaldt polymer. Dette er en syntetisk forbindelse med høj molekylvægt, der er dannet ved sammensmeltning af op imod mange milliarder identiske enheder. Det mest almindelige stof er polyethylenterephthalat, hvor der er tale om et råolie, der desuden er mest kendt fra fremstilling af ketchup- og sodavandsflasker. Også nylon er en af de oliebaserede materialer, der bruges flittigt i tekstilindustrien. Begge stoffer er fremstillede ved hjælp af råolie, og netop råolie er en ressource, der kommer fra jorden. Hvis man ikke skruer ned for brugen af råolie, risikerer man, at de fremtidige generationer løber tør. Hvis det sker, så kan det have katastrofale konsekvenser, og endvidere er råolie på ingen måde økologisk eller bæredygtigt at efterlade til nedbrydelse i miljøet.
 • Den store modeverden er desværre også præget af andre kemikalier, der til tider nærmer sig det groteske. Det er blandt andet giftige kemikalier, der er kræftfremkaldende. Ifølge miljøforkæmpere er det en farlig fejl og unødvendig ting, specielt når naturen allerede selv kan fremstille både uld, pels og læder naturligt. 

  Chokerende nok er det anslået, at der skal hele fire liter olie til, til fremstillingen af blot tre kunstige pelsjakker. Denne blasfemiske måde at udnytte klodens ressourcer på er i øjnefaldende, og vil koste de kommende generationer dyrt.

  Det burde på ingen måde være sådan, bestemt ikke når man ser i henhold til Rutland rapporten "Bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres egne behov”.

 • Kunstigt pels er mere end 1000 år om at nedbrydes i naturen.
 • Da kunstigt pels er fremstillet af petrokemikalier, er det ikke genanvendeligt, og modenbranchen ændrer sig konstant. Det betyder derfor, at der hele tiden er løbende udskiftning af garderoben. Det brugte og ”umoderne tøj” ender i containeren og senere hen på lossepladsen, hvor det forurener. Det forurener oveni købet, når det bliver brændt, og der frigives adskillige giftstoffer, som er et stort problem for miljøet. 

 • Processen ved at fremstille kunstigt pels bruger tre gange så meget ikke vedvarende energi end fremstillingsprocessen ved ægte pels.
 • Polyester kræver en masse energi, hvilket betyder brændstof. Brændstof er som bekendt med til at bidrage negativt til klimaforandringerne. Et kilo nylon behøver tre gange den energi, der kræves til et kilo bomuld, f.eks.

 • Ved vask og rengøring af kunstig pels frigives små plastpartikler, der øjeblikkeligt ryger ned i vores vandsystem. 
 • Både polyester og nylon er de helt store syndere, når det gælder forurening i floder og vandløb. Det er olieindustrien, som hvert år udsletter og tilsviner meget af verdens naturliv og levende væsner.

  Comments (0)

  Leave a Comment